JavaScript

Despre JavaScript

JavaScript (inițial Live Script) a fost dezvoltat prima data de catre firma Netscape, care mai apoi a inceput sa lucreze cu firma...

Written by A K
· 1 min read >

JavaScript (inițial Live Script) a fost dezvoltat prima data de catre firma Netscape, care mai apoi a inceput sa lucreze cu firma Sun (cu scopul de a crea un limbaj de script cu o sintaxa si semantica asemanatoare cu a limbajului Java).

Distribuitori au fost de acord sa predea limbajul unei organizatii internationale de standardizare – ECMA, care a finalizat o specificatie de limbaj, cunoscuta ca ECMAScript, recunoscuta de toti.

În decembrie 1995 – lansarea JavaScript. A atras sprijinul principalilor distribuitori din domeniu, cum sunt Apple, Borland, Informix, Oracle, Sybase, HP sau IBM.

JavaScript nu este Java – Cele doua limbaje au fost create de companii diferite, motivul denumirii asemanatoare este legat doar de marketing.

Este condus de evenimente – mare parte a codului JavaScript raspunde la evenimente generate de utilizator sau de sistem. Obiectele HTML, cum ar fi butoanele, sunt imbunatatite pentru a accepta handlere de evenimente.

VBScript este un concurent pentru JavaScript, inventat de Microsoft.

Avantaje
  1. Poate fi introdus in HTML – De obicei codul JavaScript este gazduit in documentele HTML si executat in interiorul lor. Majoritatea obiectelor JavaScript au etichete HTML pe care le reprezinta, astfel incat programul este inclus pe partea de client a limbajului. JavaScript foloseste HTML pentru a intra in cadrul de lucru al aplicatiilor pentru web.
  2. Este un limbaj in totalitate interpretat – codul scriptului va fi interpretat de browser inainte de a fi executat. JavaScript nu necesita compilari sau preprocesari, ci ramane parte integranta a documentului HTML. Putem mult mai usor sa actualizam codul sursa.
  3. Este un limbaj flexibil – in aceasta privinta limbajul difera radical de C++ sau Java. In JavaScript putem declara o variabila de un anumit tip, sau putem lucra cu o variabila desi nu-i cunoastem tipul specificat inainte de rulare .
  4. Este multifunctional – limbajul poate fi folosit intr-o multitudine de contexte pentru a rezolva diferite probleme: grafice, matematice, si altele. Lucreaza cu date calendaristice
  5. Evolueaza – limbajul evolueaza, fapt pozitiv care insa poate genera si probleme, programatorii trebuind sa verifice permanent ce versiune sa foloseasca pentru ca aplicatiile sa poata fi disponibile unui numar cat mai mare de utilizatori de browsere diferite.
  6. Acopera contexte diverse – programarea cu acest limbaj este indreptata mai ales catre partea de client, dar putem folosi JavaScript si pentru partea de Server cu nodejs.
Dezavantaje
  1. Este dependent de mediu – JavaScript este un limbaj de scriptare; software-ul care ruleaza de fapt programul este browser-ul web (Firefox, Opera, Netscape Navigator, Internet Explorer, Safari, etc.) Este important sa luam in considerare aceasta dependenta de browser atunci cand utilizam aplicatiiJavaScript.
  2. Rularea dureaza ceva mai mult deoarece comenzile JavaScript vor fi citite de navigatorul Web si procesate atunci când user-ul apeleaza la acele functii ( prin completare de formulare, apasare de butoane, etc)
  3. Este bazat pe obiecte – JavaScript nu este un limbaj de programare orientat obiect, ca Java, ci mai corect, este “bazat pe obiecte”; modelul de obiect JavaScript este bazat pe instanta si nu pe mostenire.
  4. Nu are acces la fișierele utilizatorului, cu excepția cook-fișierelor.
Written by A K
I'm a Software Developer with BSc in IT and MSs in Math. 👇 I have solid background in : ✅ HTML5, HTML, xHTML, XML <br> ✅ CSS3, CSS, SASS, LESS ✅ JavaScript, JQuery, Vue.js ✅ PHP, MySQL, AJAX, JSON, MVC, Git ✅ WordPress, Cs-Cart, Magento,Dle,ModX, Profile

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *